JUNE 2015

1/6/2015

 

  • 1. Question

    With reference to the National Commission for Scheduled Castes, consider the following statements:

    1. Chairperson and members of the Commission are appointed by the President of India by warrant under his hand and seal.
    2. Conditions of service and tenure of office of the Members are determined by the union cabinet
    3. The commission presents an annual report to the president of India.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: cExplanation: Conditions of service and tenure of office are determined by the president.
  • 2. Question

    Consider the following statements:

    1. The advocate general, who is a legal adviser to a state government, is appointed by the President of India
    2. The governor of a state can summon the sessions of both houses of the state legislature and can also prorogue them.
    3. Money bills can be introduced in the State Legislative Assembly only on the prior recommendation of the governor.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: cHe is appointed by the Governor of a stateReference: http://en.wikipedia.org/wiki/Governors_of_states_of_India.
  • 3. Question

     

    Which of the following is/are correctly matched?

    1. Kanha: Madhya Pradesh
    2. Manas: Assam
    3. Similipal: Jharkhand
    4. Bhadra: Karnataka

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1, 2 and 4 Only
    • b) 1, 3 and 4 Only
    • c) 1 and 2 Only
    • d) 1 and 4 Only
    Incorrect
    Solution:aSimplipal is inOdisha.Reference: http://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_reserves_of_India.
  • 4. Question

    Consider the following statements:

    1. The president of India shall cause to be laid before Parliament, the Annual Budget and supplementary Budget for its approval.
    2. The Council of Ministers remains in power during the pleasure of the President.
    3. The President can declare National Emergency only on the basis of a written request by the Cabinet Ministers headed by the Prime Minister.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 Only
    • c) 2 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: dReference: http://en.wikipedia.org/wiki/President_of_India.

 

 

2/6/2015

 

  • 1. Question

    Consider the following statements with reference to the Jan Aushadhi Scheme:

    1. This scheme seeks to make available quality medicines at affordable prices for all.
    2. Under this Scheme, the State Government has to provide space in Government Hospital premises for the running of the outlets (JAS)
    3. The operating agency for Jan Aushadhi Stores is nominated on the basis of the recommendations of the State government.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d
  • 2. Question

    With reference to Pattanam, a village located in the Periyar delta in Eranakulam district in Kerala, consider the following statements:

    1. It is identified as the legendary port Muziris mentioned in the Greeco-Roman classical sources.
    2. Many poems in the Tamil Sangam literature celebrate it as Muciri.
    3. A row of eight tubular jars without bottom portions was found in the recent excavation at the site.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d
  • 3. Question

    Who among following are the recipients of the prestigious “Friends of Bangladesh Liberation War Award”?

    1. Indira Gandhi
    2. Pranab Mukherjee
    3. Atal Bihari Vajpayee

    Choose the correct answer using the codes given below:

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d
  • 4. Question

    Which of the following are correctly matched?

    1. Jammu and Kashmir: Dal Lake
    2. Kerala: Ashtamudi Lake
    3. Nagaland: Loktak Lake
    4. Odisha: Chilka Lake

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1, 2 and 3 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • c) 1 and 4 Only
    • d) 1, 2 and 4 Only
    Incorrect
    Solution: dReference: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lakes_of_India.
  • 5. Question

    With reference to Ocimum sanctum, the wonder plant ‘Holy basil’ or ‘Tulsi’, consider the following statements:

    1. It is also revered as ‘Vishnupriya’ in India.
    2. It is described as “The Queen of Herbs” and “The Mother Medicine of Nature” in the Ayurvedic text of Charaka Samhita.
    3. It became the first GI tagged product in India, in 2004-05.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1 and 2 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: c)Explanation: Darjeeling tea became the first GI tagged product in India, in 2004-05.

 

3/6/2015

 

  • 1. Question

    Consider the following statements:

    1. Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI.
    2. RBI’s repo rate is usually greater than reverse repo rate.
    3. Marginal standing facility (MSF) rate is the rate at which banks borrow funds overnight from other banks against approved government securities.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 and 3 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: a)Explanation: Marginal standing facility (MSF) rate is the rate at which banks borrow funds overnight from the Reserve Bank of India (RBI) against approved government securities.http://www.quora.com/Why-is-RBIs-repo-rate-always-greater-than-reverse-repo-rate
  • 2. Question

    With reference to Smalltooth sawfish, consider the following statements:

    1. The species is listed as critically endangered by the International Union for the Conservation of Nature Red List.
    2. These species are endemic species found only in the shallow coastal waters of the Indian ocean.

    Which of the above statements is/are INCORRECT?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: b)Explanation: It is found in shallow tropical and subtropical waters in coastal parts of the Atlantic, including the Mediterranean.Smalltoothsawfish are born and live for about three years in southwest Florida estuaries before moving into ocean coastal habitats.
  • 3. Question

    Consider the following statements regarding the Khoya Paya web portal:

    1. It is a citizen based website to exchange information on missing and found children.
    2. One of its goals is to control human trafficking.
    3. It has been developed by the Ministry of Home Affairs

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: a)Explanation: It has been developed by the Ministry of Women and Child Development and the Department of Electronics and Information Technology (DeitY).
  • 4. Question

    Consider the following statements regarding the phenomenon called parthenogenesis:

    1. It is a type of asexual reproduction in which the offspring develops from unfertilized eggs.
    2. This phenomenon can only be seen in invertebrates.
    3. This phenomenon was recently observed by the scientists in smalltooth sawfish found in Florida.

    Which of the above statements is/are CORRECT?

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: a)Explanation: This phenomenon can be observed in vertebrates too.

 

4/6/2015

 

  • 1. Question

    Consider the following statements regarding the Monosodium glutamate (MSG):

    1. It is a salt of naturally occurring non-essential amino acid.
    2. Non-essential amino acids are the ones which are not produced in the body and need to be supplied from outside
    3. It is also used as a taste enhancer in the food industry.

    Which of the above statements are CORRECT?

    • a) 3 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: c)Explanation: It is the salt of one of the most common, naturally occurring non-essential amino acid (Glutamate), which is found in tomatoes, Parmesan cheese, potatoes, mushrooms, and other vegetables and fruits.Non-essential amino acids are synthesized in the body.

    http://healthyeating.sfgate.com/difference-between-essential-non-essential-amino-acids-9687.html

  • 2. Question

    With reference to Hampi, consider the following statements:

    1. It is one of the UNESCO World Heritage Sites in India.
    2. It is located in the Chitradurga district of Karnataka
    3. It is situated on the banks of the Tungabhadra
    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: c)It is located in Bellary district
  • 3. Question

    Consider the following statements regarding the Large Hadron Collider:

    1. Its aim is to prove or disprove the existence of the theorized Higgs boson
    2. It is located beneath the Franco-Swiss border near Geneva, Switzerland.
    3. A neutron is also a hadron

    Which of the above statements are CORRECT?

    • a) 1 Only
    • b) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d)Reference: http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider.
  • 4. Question

    Identify the River, based on the following information:

    1. It is the Second largest tributary river of the Ganges, (Ganga) in India.
    2. It originates from Champasar Glacier in Uttarakhand.
    3. It merges with the Ganges at Triveni Sangam, Allahabad.

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) Ramganga
    • b) Bhagirati
    • c) Yamuna
    • d) Ghaggar
    Incorrect
    Solution: c)Reference: http://en.wikipedia.org/wiki/Yamuna.

 

5/6/2015

 

  • 1. Question

    Consider the following statements with reference to the Zoological Survey of India (ZSI):

    1. The activities of the ZSI are coordinated by the Conservation and Survey Division in the Ministry of Environment and Forests, Government of India.
    2. Similar to the Red Data Book produced by IUCN, ZSI also releases a Red Data Book on Indian Animals.
    3. It was set up as per the provision of the Wildlife Protection Act 1972

    Which of the above statements is/are Correct?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 and 3 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: aIt was set up in 1916 itself.

  • 2. Question

    Consider the following statements with reference to the goods and services tax (GST) Bill:

    1. The Bill requires an amendment to the constitution of India.
    2. GST is an indirect tax levy on manufacture, sale and consumption of goods as well as services at a national level.
    3. GST replaces all other taxes except Central excise and state VAT.

    Which of the above statements is/are Correct?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution:a 

  • 3. Question

    Based on the following information, identify the Missile:

    1. It is a medium range Surface to Air missile.
    2. It is India’s first indigenously designed, developed and produced air defence system missile.
    3. These missiles are designed to be launched from static or mobile platforms, including battle tanks and wheeled trucks, providing flexible deployment.
    4. It flies at supersonic speed, reaching around Mach 2.5.

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) Prithvi
    • b) Agni
    • c) Akash
    • d) Dhanush
    Incorrect
    Solution: cReference: http://en.wikipedia.org/wiki/Akash_(missile).

  • 4. Question

    With reference to the Food Safety and Standards Act 2006, consider the following statements:

    1. Ministry of Health & Family Welfare has been designated as the nodal Ministry for administration and implementation of the Act.
    2. The Food Safety and Standards Authority of India has been established under the provisions of this Act.

    Which of the above statements is/are Correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c

 

6/6/2015

 

  • 1. Question

    Consider the following statements regarding the Cauvery River:

    1. It is also known as “Daksina Ganga”.
    2. It forms two islands, Srirangapatna and Shivanasamudra in Karnataka.
    3. Shimsha, Hemavati and Amaravati are its tributaries.

    Which of the above statements are CORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 and 3 Only
    • c) 2 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: c

     

  • 2. Question

    Consider the following statements with reference to the World Environment Day (WED):

    1. It is celebrated every year on June 5th.
    2. The theme for the year 2015 is “Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care.”

    Which of the above statements are CORRECT?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c

     

  • 3. Question

    Consider the following statements regarding the Snow Leopards:

    1. They are listed as critically endangered on the IUCN Red List of Threatened Species.
    2. They are found only in India, Nepal and Bangladesh.
    3. In India, they are found only in Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh.

    Which of the above statements are INCORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 Only
    • c) 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d

    Explanation: They are listed as endangered on the IUCN Red List of Threatened Species. Their habitat extends through twelve countries. In India, their geographical range encompasses a large part of the western Himalayas including the states of Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim and Arunachal Pradesh in the eastern Himalayas.

     

  • 4. Question

    With reference to Konkan Railway, consider the following statements:

    1. It was constructed and is operated by Mumbai Railway Vikas Corporation (MRVC).
    2. It connects Maharashtra, Goa and Karnataka States.
    3. It extends over a length of approximately 2000Km.

    Which of the above statements are INCORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: c

    Explanation: It was constructed and is operated by the Konkan Railway Corporation. It runs from Roha in Maharashtra till Thokur in Karnataka for a total distance of 741 km, along the west coast of India and Western Ghats.

 

7/6/2015

8/6/2015

9/6/2015

10/6/2015

11/6/2015

12/6/2015

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s